Scratchuitvoering Matthäus Passion

Afgelopen zaterdag 26 maart heb ik voor het eerst meegedaan aan de scratchuitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach waarin het verhaal van de lijdenstijd van Jezus wordt verteld, georganiseerd door Stichting de Kleine Matthäus. Ik deed dus voor het eerst mee, maar volgens de organisatie was het voor de 13e keer dat dit bijzondere evenement plaatsvond.

Een scratchconcert houdt in: samen de stukken doorzingen, beetje bijschaven en dan later uitvoeren voor publiek. Het gaat vooral om het enthousiasme, tegelijk beginnen en eindigen, en dat alle nootjes goedgaan is voor een grote groep amateurzangers natuurlijk een utopie.

De dag vond plaats in de St. Agathakerk in Beverwijk. Ik kon me bij deze plaats weinig voorstellen, maar dat er zo’n prachtige kerk zou staan… wow!
Bij binnenkomst kreeg iedereen een geel veertje als corsage en mocht je een greep in de mand met pepermunt en stophoest doen.
Het Symfonie Orkest Haarlem stond al opgesteld, en na het welkom door iemand van de organisatie werden we door dirigent Peter Maissan aan de hand genomen doorheen de Matthäus Passion. Het inzingen gebeurde door ‘gewoon’ een koraal te doen.
Na de koffiepauze waren de solisten ook aanwezig en begonnen we met het doorzingen van het eerste deel. Na de lunch volgde het tweede deel.
Om 4 uur ging de kerk open voor het publiek en gaven we de uitvoering.

Het was echt een ongelooflijk bijzondere dag om met zo’n grote groep zangers (ongeveer 370 personen verdeeld in 4 stemgroepen en 2 koren), een enthousiast orkest (ook verdeeld in tweeën), fantastische solisten (waarvan de meeste meerdere rollen vervulden) grote delen van zo’n prachtig werk als de Matthäus Passion uit te voeren. Ik voelde me echt onderdeel van de ‘grote voorstelling’, inclusief enorm veel kippenvel bij de prachtige aria’s.
Over 2 weken ga ik de uitvoering van Pieter Jan Leusink in de Jacobikerk in Utrecht meemaken. Ik denk dat het een heel ander soort gevoel mee zal brengen.

En volgend jaar? Doe ik weer graag mee!
Door meer organisaties worden trouwens dit soort meezingconcerten georganiseerd!

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.