De Duurzaamheidslening

Via de gemeente is het mogelijk om een duurzaamheidslening aan te vragen waarmee je energiebesparende maatregelen voor je woning kunt (mee)financieren. Omdat deze lening een laag rentepercentage kent (2%) wordt het aantrekkelijk gemaakt om aan de slag te gaan en je woning te verduurzamen (hoewel duurzaam voor mij meer de betekenis heeft van iets langer te kunnen gebruiken dan energie te besparen).

Het appartementencomplex (waarvan ik via de VvE mede-eigenaar ben) is bezig met het vervangen van de Laagrendements-blokverwarming door een Hoogrendements individuele CV/ en warmwatervoorziening. Dit valt ook onder de mogelijkheden om zo´n duurzaamheidslening aan te vragen, dus: de stoute schoenen aangetrokken en naar de gemeente getogen – schriftelijk welteverstaan!
Na het invullen van een aantal formulieren en het meesturen van divers papierwerk kreeg ik enkele weken later de bevestiging dat ik in aanmerking zou komen voor de lening. Joepiedepoepie dacht ik toen ik dat las.

Het goede gevoel verdween echter als sneeuw voor de zon toen ik de meegestuurde informatiemap van SVn stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten– zag, dit is de uitvoeringsinstantie welke de lening beoordeelt en verstrekt. Deze informatiemap bevatte 3 formulieren die moesten worden ingevuld met daarbij het verzoek om werkelijk de duvel en z´n ouwe moer aan verklaringen en andere rimram op te sturen (zoals mijn echtscheidingsconvenant en kopieën van de paspoorten van de bestuurders van de VvE om maar de meest extreme te noemen).

Hoewel ik de Nederlandse taal in behoorlijke mate beheers en HBO-geschoold ben waren niet alle zaken mij helder, dus ik schreef een nette mail aan de SVn waarin ik puntsgewijs om opheldering vroeg. Twee weken later nog geen sjoege van die club (zelfs geen ontvangstbevestiging).

Ik meende te hebben begrepen dat de duurzaamheidslening het eenvoudiger zou moeten maken om woningverbetering te kunnen financieren. Wat mij betreft wordt door alle administratieve red-tape dit doel niet gehaald. 1 Telefoontje naar de hypotheekmeneer bracht mij het benodigde kapitaal ook bijelkaar.

Tagged: Tags   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.