Van onze correspondent in Harare

Ik ben zowat door het boek ‘Van onze correspondent in Harare’ heen dat geschreven is door Sybilla Claus, de Afrika-redacteur van dagblad Trouw.
Zoals de titel aangeeft gaat het grotendeels over het wonen en leven in het Zimbabwe van dictator Mugabe.

Wat ik heel erg goed vind aan haar verhaal is dat ze beschrijft ‘hoe het allemaal kon gebeuren’; hoe Mugabe – die gevangen zat tijdens het bewind van Ian Smith in het toenmalige Rhodesië is geworden tot de bloedige dictator die hij nu is, en hoe zijn zijn volk er telkens toe kan zetten om landgenoten te martelen en te onderdrukken. Het geeft een genuanceerder beeld van de man en het land dan ik tot dusverre kende (waarmee ze het niet goedpraat, laat dat duidelijk zijn!)

Wat overblijft is een beeld van een heerser die goed voor z’n vriendjes zorgt en daarmee het land en de economie compleet in het slop laat geraken. Je vraagt je dan ook af of het ooit nog goed komt met het land dat ooit de graanschuur van Afrika was en nu alles moet importeren (zolang daar geld voor is).
Onbegrijpelijk ook dat er geen blauwhelmen gestationeerd zijn om het land er weer bovenop te helpen en er een democratische regering te installeren.

Al met al een bijzonder boeiend boek waarmee je het land van binnenuit leert kennen. Aanrader!

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.