Prikken of niet prikken, dat is de vraag

 Net al zo veel ouders van een dochter van ongeveer 13 zijn wij ook bezig met het dilemma van haar wel of niet te laten inenten tegen HPV (het Humane Papilloma Virus) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Wat het kiezen moeilijk maakt is dat ik niet zeker weet of ik alle informatie heb.
Het onderwerp is tamelijk ‘hot’, ook in de krant. Veel brievenschrijvers, de één voor, de ander tegen, en de krant laat het allemaal in het midden. De uiteindelijke boodschap is “we weten het ook niet, kiest u zelf maar”. Of nog erger: laat uw kind maar kiezen.
Of je zoiets aan een kind van 12, 13 kunt overlaten (en in feite schuif je het maken van die keuze dus op je kind af omdat je zelf niet kunt kiezen). Is dat eerlijk? Ik vind van niet!
We hebben het ook de huisarts gevraagd. Deze was vóór vaccinatie maar maakte duidelijk dat je ook nog later kon besluiten voor inenting.

Het lastige is (zo vind ik) dat de risico’s op de langere termijn van de vaccinatie niet bekend zijn (zijn er bijwerkingen, krijg je er later een andere ziekte van of valt het allemaal wel mee), waardoor je niet weet waar je beter aan doet. Wel vaccineren of niet vaccineren; is het middel erger dan de kwaal, of niet?.

Totnogtoe was ik bekend met 2 informatiebronnen; het foldertje en de website van het RIVM (dat duidelijk maakt dat het zeer verstandig is om te vaccineren), en de berichtgeving van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken die daar niet zo zeker van is.

Gisteren kwam ik in aanraking met een (uit het Duits vertaalde) folder van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen waar het voor mij meer op een rijtje staat; er wordt op een heldere manier informatie gegeven en beweringen worden ontkracht.

  • Duidelijk wordt dat er 2 vaccins op de markt zijn; het vaccin dat op dit moment wordt gegeven (Cervarix) beschermt tegen 2 virussen (HPV type 16 en 18) ; het andere vaccin, Gardasil, tegen 4 (HPV type 6, 11, 16 en 18).
  • Het is nog niet duidelijk of deze vaccinaties bescherming op de langere termijn blijven geven (totnogtoe is aangetoond dat na 6 jaar nog antistoffen tegen HPV aanwezig zijn, of dit op langere tijd ook nog zo is, is nog niet bekend)
  • Door het systeem van het laten maken van uitstrijkjes ben je er altijd vroeg genoeg bij om een beginnende baarmoederhalskanker te bestrijden.
  • Ook na de vaccinatie moet je met een condoom om vrijen; het risico op het krijgen van andere SOA’s is groter dan het oplopen van het HPV-virus.
  • Ook na de vaccinatie moet je uitstrijkjes laten maken; er zijn immers nog meer HPV-types waartegen niet is gevaccineerd welke ook baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

De boodschap van deze folder is tweeledig; er zijn niet alleen medische aspecten, maar ook pedagogische (pas goed op jezelf, vrij verantwoordelijk, bescherm jezelf met een condoom).

Ik denk dat het erop neerkomt dat wij de aanbeveling van de huisarts gaan opvolgen; wellicht later vaccineren.

Het RIVM gaat na de teleurstellende opkomst (60% in plaats van de verwachte 75%) opnieuw een folder verspreiden om ouders en kinderen ertoe aan te zetten tóch te gaan vaccineren. Ik ben zo bang dat een belangrijk motief hiervoor ook is dat er voor veel geld (de vaccinaties kosten zo’n €125,- per keer, en er zijn er 3 nodig) is ingekocht en dat men er anders mee blijft zitten..

Lees voor meer ‘technische’ informatie de pagina op de Wikipedia.
Download de folder van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen.

Sukses met het maken van de keuze!

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.