Een dag op Rottumeroog

Voor mijn verjaardag heb ik een dagtocht naar Rottumeroog kado gekregen. De dag, georganiseerd door Staatsbosbeheer (de beheerder van Rottumeroog), bestaat uit varen op het Wad en een excursie op het eiland Rottumeroog. Omdat dit eiland niet vrij-toegankelijk is, was dit een erg leuk verjaardagspresentje!
De dag (afgelopen woensdag) begon met het in de stromende regen aanmonsteren op het schip de Boschwad in de haven van Lauwersoog.
Er was een zeer gemeleerd gezelschap; ik vermoed dat ongeveer de helft van de Rottumgangers (zo’n 25 personen) in dienst bij of vrijwilliger van Staatsbosbeheer is, verder was het aardig verdeeld qua leeftijd en geslacht, met een aardig aandeel aan ‘vogelaars’.
Oorspronkelijk zouden we uit Noordpolderzijl vertrekken, maar omdat het getijdehaventje nog moet worden uitgebaggerd was de vertrekhaven dus Lauwersoog geworden. Dit hield tevens in dat de vaartijd met ongeveer een uur zou worden verlengd.
Na zo’n 4 uur varen, waarbij de regen plaatsmaakte voor een aarzelend zonnetje en er een paar stukjes blauw in de lucht zichtbaar werden, en we onderweg een zandbank met zeehonden tegenkwamen, legden we aan, aan de rand van de vaargeul in de buurt van Rottumeroog (het meest oostelijke Nederlandse eiland, Rottumerplaat ligt er links van en dus dichter bij Schiermonnikoog. Rottumeroog heeft als naaste buurman het Duitse eiland Borkum) en was het wachten op het zakken van het water om aan land te kunnen.
Hierna was het ontschepen en door het koude Wadwater naar Rottumeroog lopen. Onder het bordje met verboden toegang konden we de natte schoenen verwisselen voor iets drogers en begonnen we aan de excursie op het eiland.
Onze gids was geen ‘echte’ boswachter, maar een voormalige bewoner van het eiland (als vogelteller), die het er 5 seizoenen heeft volgehouden, dus een echte ervaringsdeskundige (met het pak van de boswachter aan, dat weer wel). Hij wist dus erg veel te vertellen over het eiland en (voor de vogelaars interessant) op welke plekken welke vogels nestelen.
We liepen langs het onderkomen van de vogelwachters (naast de kaap van Rottumeroog) en over het strand naar de overblijfselen van de tuin van (de vroegere eilandvoogd) Toxopeus. Op de achtergrond was goed het mondaine Borkum te zien. Wàt een verschil dan met het verlaten Rottumeroog (en het karakter van de overige Nederlandse Waddeneilanden)!  Dan door de duinen de kwelders in en met een boog weer terug naar onze schoenen. Hierna de boot weer op en onder het genot van een kopje soep werd de terugtocht weer begonnen. Halverwege de terugreis kregen we nog een mooie zonsondergang als extraatje.
Ik vond de terugtocht wel lang duren, al werd de tijd enigszins bekort door de mooie verhalen van één van de bemanningsleden waarmee ik aan de bar een tijdje heb gesproken.
Het was echt een prima dag, we hebben zeeer gemazzeld met het weer, en een dagje op het Wad doet alle hersenspinsels wegwaaien, en da’s ook nooit verkeerd!

Een aantal foto’s vind je hier.

Voor meer informatie over de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat: hier de website.

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.