Oracle 11g, DBConsole en APEX

Ik wilde eens wat ervaring op gaan doen met APEX (Oracle Application Express), een ontwikkelomgeving voor het bouwen van Web-applicaties op een Oracle-database. Daarvoor heb ik de laatste release van APEX (3.1) Oracle TechNetgedownload van Oracle TechNet (OTN). Gaandeweg de installatiehandleiding bleek dat ik nog een aantal componenten miste op mijn Windows XP SP2-laptop, waaronder een geschikte webserver (PL/SQL gateway of Oracle HTTP-server – Apache). In de Oracle 11g-database moest dit alles reeds aanwezig zijn, dus die ook maar gedownload.
Nadat ik voldoende schijfruimte heb geregeld (de Oracle 10g-database + software verwijderd) kon de installatie van 11.1.0.6 plaatsvinden. Nadat ik de Microsoft Loopback Adapter heb geïnstalleerd ging het verder van een leien dakje.
Tot mijn grote verrassing bleek APEX ook meegeïnstalleerd te zijn. Met hulp van de Oracle By Example-hulp was de configuratie een eitje. Ik ga later met hulp van de andere voorbeelden (kijk onder Application Development) wel eens aan de bouw van een aantal pagina’s beginnen.
Wat bij de installatie van de database niet goed ging was de installatie en configuratie van DBConsole, de Enterprise Manager voor stand-alone installaties. Met de nodige tips uit een OTN-forum kwam ik tot het volgende recept:

  1. Deconfigureer de DBConsole (<ORACLE_HOME>\bin\emca -deconfig dbcontrol db)
  2. Microsoft Loopback Adapter installeren en configureren met een vast IP-adres. Ik koos 10.10.10.10
  3. Controleer dat de Windows DNS Client-service draait
  4. Voeg in het hosts-bestand (%SystemRoot%\system32\drivers\etc) een regel toe met de naam van de computer(echo %COMPUTERNAME%) en daarachter het IP-adres dat je hebt gebruikt bij de Microsoft Loopback Adapter (10.10.10.10).
  5. Configureer de DBConsole (<ORACLE_HOME>\bin\emca -config dbcontrol db).

En dit blijkt tot een werkende EntepriseManager te leiden die er overigens weer beter uitziet dan de vorige versie. Ook de tabs zijn logischer ingedeeld. Maar weer eventjes spelen dus…!
Bijkomend ongemak: de installatie van Oracle 11g schoont de aanwezige tnsnames.ora op…
En wanneer je 11g deïnstalleert opnieuw!

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.