Broeikascompensatie?

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond een voorpagina-artikel over de compensatie van de uitstoot van broeikasgassen door het aanplanten van bomen.
De aanleiding van het artikel was de wervingsactie van de ‘groene’ energiemaatschappij Greenchoice voor hun Bosspaarplan. Met dit ‘plan’ zou je een stukje bos in de Braziliaanse Amazone kunnen kopen waarmee compensatie voor verstookte fossiele brandstoffen wordt verkregen. Onder de deelnemers van dit spaarplan wordt een vliegreis verloot naar het betreffende bos (wat op zichzelf al een vreemde prijs is natuurlijk).
Wat mij triggerde was de volgende uitspraak van directielid Rexwinkel van Greenchoice (op de vervolgpagina). Hij zei “.. moeten we voorkomen dat er charlatans opstaan die bomen planten in hun achtertuin en dat gaan verkopen als klimaatcompensatie.”
Hieruit blijkt maar weer dat deze meneer er helemaal niets van begrijpt.
Het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer vindt plaats tijdens de groei van gewassen. Vooral jonge bomen zetten tijdens hun groei CO2 uit de lucht om in hout.
Het stukje bos in de Amazone dat als compensatiebos wordt gepromoot is een bestaand bos dat per definitie niet erg hard zal groeien en dus geen groter(re) hoeveelheden CO2 vastlegt.
Daarentegen een boompje dat een ‘charlatan’ ergens aanplant zal verhoudingsgewijs veel meer CO2 opnemen en vastleggen.
Meneer Rexwinkel is volgens mij veel meer geïnteresseerd in zijn eigen nering dan in het uit de lucht halen van broeikasgassen!

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.