Terra Cognita

Terra CognitaIk ben nu bezig in het boek Terra Cognita geschreven door Evert Jan Groeskamp. Ik kocht het toen ik op zoek was naar een nieuw reisboek, en de tekst op de achterflap sprak me aan. Gesproken werd van de Nederlandse Paul Theroux, een reisschrijver waar ik een groot liefhebber van ben. Ik bladerde wat door het boek en wat ik zag beviel me. Verhalen afgewisseld met achtergrondinformatie; daar steek je nog iets van op!
Gaandeweg het boek merk ik dat ik de (vooral sociologische) achtergronden van een bezocht land steeds meer links laat liggen en het me eigenlijk vooral om de reis zelf gaat. De achtergronden zijn voor mij te gortdroog en moelijk door te komen. En dan vind ik de vergelijking met Paul Theroux toch mank gaan. Je leest over een wat eenzame man die erg veel moeite heeft om van de drank af te blijven, veel last heeft van hoogtevrees, lichamelijke ongemakken en zich snel zorgen maakt over het functioneren van zijn hart, en daar met genoegen over uitwijdt. Geen sprankje humor of zelfspot, en dat maakt het geen page-turner. Over de wetenschappelijke waarde kan ik geen oordeel geven. Toch ben ik wel benieuwd naar zijn andere boek,India verlaten – Een anti-reisboek over zijn treinreis door India.

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.