Het zijn net mensen

Luyendijk, Joris. Het zijn net mensenIk heb de laatste jaren geen boek gelezen dat zo’n grote indruk op mij maakte als Joris Luyendijk‘s Het zijn net mensen. Het boek gaat over de periode tussen 1998 en 2003 waarin Joris als niet-journalist Midden-Oostencorrespondent is voor de Volkskrant en het Radio 1 Journaal, en later voor de NRC.
Wat ik niet wist is wat de rol van een Midden-Oostenverslaggever is tijdens een nieuwsuitzending. Je denkt dat het nieuws ter plekke door de verslaggever wordt gemaakt; het nieuws en de beelden komen echter van de grote persbureaus en het enige dat de verslaggever ter plaatse doet is het voorgekauwde nieuws van een lokaal sausje voorzien.
In dit boek beschrijft hij hoe het beeld ontstaat dat wij als Westerse nieuwsvolgers krijgen van de situatie in het Midden-Oosten. Dit beeld wordt erg beïnvloed door de persbureaus, die de wereld van het nieuws voorzien op een manier die past in het straatje van (vooral de) Amerikanen en de Israëli’s, tegenover de veel minder gelikte middelen van bijvoorbeeld de Palestijnen.
Over de periode die hij doorbrengt in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem schrijft hij hoe het is om in een bezet gebied te wonen en hoe het de inwoners onmogelijk wordt gemaakt een normaal leven te leiden.
Na het lezen kijk je echt heel anders naar het Journaal.
Een aanrader!

Luyendijk, Joris. Het zijn net mensen: beelden uit het Midden-Oosten. Uitgeverij Podium ISBN 978 90 5759 316 1

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.