Excuusbomen

Laatst zag ik op tv het programma Llinke soep (van die kleinste omroep). In dit programma werd naast een test van WC-reinigers ook een reportage getoond van een aantal datacenters waar de servers voor een groot aantal websites staan. Zo’n datacenter gebruikt erg veel energie, voornamelijk vanwege het koelhouden van al die servers. Het blijkt nu dat er ook ‘groene’ datacenters zijn die voor hun energie groene stroom gebruiken of het koelprobleem oplossen met warmteuitwisseling met de buitenlucht.
Voor de niet-groene datacenters is er ook een oplossing; op de website van Cleanbits kun je nagaan of jouw website groen is (bedoeld wordt dat de site gehost wordt bij een provider die zijn servers in zo’n groen datacenter heeft staan), en zo niet, dan kun je compensatie afkopen door geld over te maken dat in een bomenproject wordt gestoken.
Laat nu net door de Volkskrant bekend zijn gemaakt dat de meeste van die compensatieprogramma’s zoals Trees for Travel in feite een wassen neus zijn, omdat de bossen waar het over gaat al bestonden voordat de compensatieprogramma’s werden opgericht.
Kortom: ik compenseer wel in mijn eigen tuin, dan weet ik zeker dat het goed zit!

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.