De Rijnlandse roede en andere maten

Waterschapskroniek Vallei & Eem 777-1616Ik kocht laatst het boek Amersfoort lag aan zee – Waterschapskroniek Vallei & Eem 777-1616, geschreven door Margriet Mijnssen-Dutilh de archivaris van het waterschap Vallei & Eem.
Mijn oog was er op gevallen vanwege alle prachtige historische kaarten van mijn (woon)omgeving die er in staan. In dit boek wordt een link gelegd tussen het heden en de periode aan het begin van de jaartelling, door gebruik te maken van de sporen die nu nog steeds zichtbaar zijn in het landschap (of die zichtbaar worden door het projecteren van actuele kaartgegevens zoals die van het Actueel Hoogtebestand Nederland over oude kaarten heen). Echt een prachtig boek en een aanrader voor iedere belastingbetaler aan het Waterschap!.

Achterin het boek in de Verklarende woordenlijst staat ook een opsomming van allerlei historische lengte en vlaktematen die voorkomen op de oude kaarten. Bij de omrekening van de langtematen is uitgegaan van de Rijnlandse roede(3,767 m) waarbij wordt vermeld dat deze maat in Hoogland anno 2008 nog steeds in gebruik is! Prachtige oude maten als dammaat (= 400 vierkante Rijnlandse roeden), morgen (= 600 Rijnlandse roeden), hondt (=100 vierkante Gooise roeden = 24 Rijnlandse roeden), dammet (=4 verrel = 1,25 zwad = 300 vierkante Rijnlandse roeden).

Dan ben je toch blij dat we tegenwoordig het decimale stelsel hebben!

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.