Pakjes sap voor een beter milieu?

wickyOp de pakjes limonade die mijn dochter mee naar school neemt staat tegenwoordig “Deze kartonnen verpakking draagt bij aan een beter milieu”.
Hoezoe? Denk ik dan meteen. Waarom zouden die “kartonnen” pakjes goed zijn voor het milieu? Karton is letterlijk alleen maar de buitenkant; van binnen is het gewoon gelamineerd met plastic.tetrapak
Volgens de fabrikant van die pakjes, Tetrapak, wordt het karton gerecycled. Ik zou dan graag weten hoe ze die pakjes dan denken in te zamelen om zo het karton eraf te pellen; volgens mij gaan ze bij iedereen gewoon in de vuilnisbak.
Eventjes doorlezen op de Belgische website van Wicky maakt het wel ietsje duidelijker; in België kunnen basisscholen zich aanmelden voor een inzamelactie en door lege limonadepakjes te verzamelen, sparen voor een boom die in een ver land wordt geplant. In Nederland is dus niet zo’n actie en toch staat het hier ook op de pakjes. Ik vind het ook pure misleiding voor de kinderen die denken dat een pakje Wicky het milieu beschermt!
De claim van wicky.be luidt:
De kartonnen verpakking van Wicky beschermt niet alleen de smaak en de voedingswaarde, maar ook het milieu. De grondstof van deze kartonnen verpakking is hoofdzakelijk afkomstig van bomen. Deze grondstof is natuurlijk en onuitputtelijk. Voor gebruikte bomen worden nieuwe bomen teruggeplant en dankzij zorgvuldig beheer blijven de bossen gezond en neemt de bosomvang toe. Bomen zetten CO2 om in zuurstof en dragen zo bij aan een vermindering van het broeikaseffect.

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.