De Archimedes-codex

archimedes-codexDoor een boekbespreking in de Intermediair werd ik attent gemaakt op het boek De Archimedes-codex geschreven door Reviel Netz en William Noel (uitg.Athenaeum – Polak & Van Gennep). Het was even lstig te vinden in de boekhandel, want ligt het nu bij de fictie-boeken van Dan Brown en consorten of bij de wetenschappelijke literatuur. Bij de laatste dus (al was de boekhandelaar toch aan het twijfelen gebracht – ja – nee, ja, het is toch non-fictie).
Het boek gaat over een teruggevonden perkamentrol waarop een middeleeuws gebedenboek is geschreven. Bij nadere beschouwing bleek onder dat gebedenboek een tekst van de Griekse wijsgeer Archimedes te staan. Er wordt verhaald hoe het allemaal zit….
Eerlijk gezegd valt het boek me een beetje tegen; er staan veel meetkundige verhandelingen in en de spanning die beloofd wordt haal ik er niet uit. Ach ja, je kunt niet altijd mazzel hebben!
Voor de liefhebber is hier de website van de onderzoekers te vinden, en op deze plek is bronmateriaal te downloaden.
wikipedia

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.