Wie is er gek..

Laatst zag ik de film ‘The Truman show’ weer eens.
In deze film is de hoofdrolspeler (een mooie serieuze rol van Jim Carrey) de enige die niet weet dat hij in een reality-soap speelt, alle anderen zijn acteurs, zelfs zijn vrouw en zijn beste vriend. Hoewel ik er nu minder last van heb dan toen ik de film in 1998 in de bioscoop zag, bekroop mij wederom het gevoel “wat is echt”. Hetzelfde dat je kunt hebben als je gedroomd heb en daarna wakker wordt en dan toch niet helemaal zeker weet of de droom gestopt is. Een mooi voorbeeld hiervan is ook een aantal boeken van Hubert Lampo waarin het verhaal zich in meerdere werelden tegelijk afspeelt. Dit noemt hij magisch realisme of synchroniciteit.
Toevallig genoeg las ik de dag erna een boekbespreking in de boekenbijlage Cicero van de Volkskrant van het boek “Alleen” geschreven door Wouter Kusters en Sam Gerrits, waarin zij beschrijven hoe het is om aan een psychose te leiden. In dat boek vergelijken zij hun waanzin met een omgekeerde Truman-show; psychoten zijn de enigen die wél weten dat zij in een soap spelen en de rest heeft dat niet door.
Bestaat het toeval, en door wie wordt dit geregisseerd?

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.