Tanken in het oerwoud.

biobrandstofVorige week werd bekend dat de Europese Unie het gebruik van biobrandstof wil stimuleren om de CO2-uitstoot te verminderen en zo het milieu te sparen.
Met het verbranden van biobrandstoffen komt natuurlijk óók CO2 vrij; vergeleken met de verbranding van fossiele brandstoffen als olie, steenkool en aardgas komt netto minder CO2 in de lucht. De CO2 van biobrandstof is eerder met het groeien van de gewassen waaruit het wordt geproduceerd al uit de lucht gehaald (iets dat bij fossiele brandstoffen uiteraard ook zo is gegaan, maar dan vele miljoenen jaren geleden); het wordt daarom CO2-neutraal genoemd.
De vraag is natuurlijk: waarvan wordt die biobrandstof dan gemaakt? Dit wordt geproduceerd door vergisting van planten en bijvoorbeeld sojabonen of maïs waardoor alcohol ontstaat. De grondstof hiervoor komt voornamelijk uit Zuid Amerika waar grote delen van het Amazone-oerwoud worden gekapt om te kunnen voldoen aan de steeds groeiende vraag naar biobrandstof.
Het is zelf zo dat er meer wordt verbouwd voor de productie van biobrandstof dan voor voedsel waardoor de prijs van tortilla’s in Zuid en Midden Amerika al enorm is opgelopen. Dit kan toch ook niet de bedoeling zijn?!

We moeten dus mínder brandstof gaan gebruiken in plaats van ándere brandstof!

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.