Druppel op de gloeiende plaat

Vanochtend was uit de media te vernemen dat Australië in de strijd tegen het broeikaseffect vanaf 2010 het gebruik van de gloeilamp gaat verbieden. Ook in de Amerikaanse staat Californië komt waarschijnlijk binnenkort een wet ten gunste van de veel zuinigere spaarlamp.

In de krant stond “Australië staat niet bepaald bekend als milieuvriendelijk. Australiërs gebruiken gemiddeld meer energie dan de als energieverslinders bekendstaande Amerikanen. Ook weigert de conservatieve Australische regering van premier Howard het milieuverdrag van Kyoto te tekenen, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.”

Ik snap hier niets van.

Het verbod op gloeilampen is dan ook een druppel op de gloeiende plaat te noemen, wat weer een leuke woordspeling is omdat met name in het zuid-oosten van Australië toenemend vaker (bos)branden voorkomen en gevreesd wordt voor een zogenaamd woestijnklimaat.

Met mijn boerenverstand zou ik zeggen: zet alles op alles om het broeikaseffect tegen te gaan. Maar waarschijnlijk denkt Australië meer te hebben aan aandelen in spaarlampen dan aan een langere levensduur van de aarde. Dat heet volgens mij korte-termijn-denken.

Tagged: Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.